Van 2017-2019 zijn wij de Nederlandse Kinderboekenambassadeurs. Een Kinderboekenambassadeur probeert het belang van (voor)lezen onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Een aantal filmpjes die we als ambassadeur hebben gemaakt, zijn op deze pagina te vinden.

De Kinderboekenambassadeur wordt telkens voor twee jaar aangesteld door de Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met De Schrijverscentrale en de CPNB.

KINDERBOEKENAMBASSADE

LIEVELINGSBOEK
Kom je ook naar de Kinderboekenambassade? Neem je lievelingsboek mee, maak een filmpje en verdien een paspoort.

OPENING AMBASSADE
10 juni – Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag en Sarah van der Pruissen, kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum, overhandigden de sleutel aan Monique & Hans.

TUSSENSTAND
De Kinderboekenambasade wordt zo mooi! De vloer ligt erin. De boeken kunnen bijna in de kasten. De schilderijen zijn bijna klaar…

VOOR DE KUNST
Op Voordekunst.nl werden donateurs gezocht voor de schilderijen in de Kinder-boekenambassade. En ze werden gevonden, hoera!
Philip Hopman is begonnen.

AMBASSADE… GEVONDEN
We gingen op audiëntie in het Kinderboekenmuseum en hoera: we krijgen een ambassade. Opening 10 juni 2018 tijdens de Kinderboekenparade.

OP AMBASSADEJACHT (3)
Hoe zoek je een Kinderboekenambassade? En waar vind je die als paleis Soestdijk net is verkocht…

OP AMBASSADEJACHT (2)
Een Kinderboekenambassadeur zonder ambassade? Dat kan natuurlijk niet.

OP AMBASSADEJACHT (1)
Een ambassade waar je lekker kunt lezen en waar veel kinderen en boeken in passen… Onze voorganger had er een op het oog – wij namen een kijkje.

LEESPROMOTIE

GEEF HET VOORBEELD
Ouders zijn het belangrijkste voorbeeld voor een kind. Kinderen doen je na. Dus lees zelf. Lees samen. Lees voor. Ieder kind heeft recht op een goed voorbeeld. Een kind van lezende ouders heeft VIJF keer zo veel kans om zelf een goede lezer te worden. Elke dag lezen: net zo vanzelfsprekend als tandenpoetsen.

LEES VOOR
Help je kind om een goede lezer te worden. Hoe? Geef het voorbeeld: lees zelf én lees voor. Lezen is leuk. En het brengt je verder in het leven – kijk maar naar Merel.

OUDERS BIJ DE LES
Een kind van lezende ouders heeft vijf keer zo veel kans om zelf ook een goede lezer te worden. Maar hoe bereiken we die ouders? Nodig ze bij een schrijversbezoek uit.

EN VERDER…

KINDERZWERFBOEK
Op 26 maart 2018 waren we dubbel-ambassadeux. We lieten 25 boeken vrij in Kortenhoef – ze mochten gaan zwerven. Hoe? Kijk op Kinderzwerfboek.

VOORLEESDAG BONAIRE
In 2017 werd op Bonaire voor het eerst de Voorleesdag georganiseerd, en toevallig waren wij daar net op vakantie. Bijna 90 vrijwilligers lazen voor op basisscholen en kinderdagverblijven: schrijvers, brandweer, politie… en wij ook. Het was een groot succes. Linda Maas van de St. Lezen & Schrijven Bonaire wil de dag in 2018 weer organiseren

VOORUIT MET VOORLEZEN
In 2017 deden er 144 scholen mee aan Vooruit met Voorlezen. Leerkrachten van groep 5-8 werden aangemoedigd om elke dag voor te lezen. De scholen kregen een gratis boekenpakket. Lesideeën bij die boeken zijn voor iedereen beschikbaar op Leesplan.